Marchal van Straten

yoga en omgaan met verkoudheid en griep

“Je beseft pas hoe fijn het is om te ademen als je neus verstopt zit.”

In de loop van de seizoenen moet ons lichaam zich steeds aanpassen. Temperatuur, vochtigheid, wind belasten dagelijks het fysieke lichaam maar ook de geest.  Het lichaam kan dit uitstekend regelen, zodat het lichaam optimaal functioneert. Er is een praktische balans tussen activiteit en rust. Voldoende, eerlijke voeding. Het hele lichaam en geest kan eerlijk, vrij doen en laten waarvoor het geboren is op aarde.

Waarom bestaan verschijnselen als verkoudheid en griep?

Virussen bestonden al en hebben een belangrijke functie. Verschijnselen zoals verkoudheid en griep krijg je als mens een vrijblijvend signaal dat je voor jezelf moet zorgen. Even rust nemen en waarnemen wat er feitelijk gebeurt. Zonder oordeel. Denk hierbij ook aan rust, eerlijke zuivere voeding voor lichaam en geest. Probeer eerlijke voeding, nieuws te onderscheiden van nep. 

Wat is verkoudheid? 

Verkoudheid is een infectie van de bovenste luchtwegen, die zich makkelijk verspreidt en meestal leidt tot een ontsteking in de neus. Tot de symptomen behoren hoesten, keelpijn, neusverstopping, een loopneus (rinorroe) en koorts. Meestal verdwijnen de symptomen na zeven tot 10 dagen, maar bij chronische verkoudheid blijven de symptomen

Wat is griep? 

Een ziekte die door het influenzavirus wordt veroorzaakt. Dit virus infecteert de luchtwegen. Veel mensen zeggen de griep te hebben als ze in de winter of de herfst door een verkoudheid-achtige ziekte met wat koorts worden getroffen, maar hierbij gaat het meestal om een gewoon verkoudheidsvirus. Echt influenza leidt bij de meeste mensen tot aanzienlijke ziekteverschijnselen en een niet te verwaarlozen sterfte. [meer info]

Hoe kan yoga helpen?

Yoga kan helpen door het doen van fysieke oefeningen voor de longen, het hart, de doorbloeding, spieren in conditie te brengen en te houden, de gewichten optimaal te bewegen. Maar ook oefeningen om snel tot rust te komen, stil in het hoofd. Dus ademhaling, voeding, massages

Ademhaling

Let eens op je ademhaling! Een goede ademhaling is uiterst belangrijk voor ons gehele lichaam en geest. Daarom is yoga en Tai Chi Tao Qi gong zo goed voor. Natuurlijk kunnen andere sporten ook prima je helpen bij het krijgen van een goede ademhaling. Vaak kan dit ook heel goed in combinatie met of naast yoga en Tai Chi Tao.

Voeding

Aandacht voor goed voedsel kan je goed voorbereiden op de herfst die begint. Denk hierbij aan groente van het seizoen en let op ongewenste toevoegingen. Carry en ik maken veel vegetarische en ayurvedische recepten. Vaak wordt er gedacht dat de kosten hiervan hoog zijn, maar dat hoeft echt niet. Binnenkort zal ik wat recepten met je delen.

Massage

Als voorbereiding op de herfst die begint kun je een (extra) massage nemen. En de voordelen voor lichaam en geest ervaren. Daarnaast werkt de olie ook nog verzachtend en verzorgend voor je huid, zodat je minder last hebt die droge huid die typerend is voor de herfstperiode. Wil je graag de voordelen van een massage ervaren of er meer over weten? Vind meer informatie over onze massages hier.

Meditatie en klankschalen

Een meditatie afgewisseld of in combinatie met een klankschalenconcert biedt ontspanning en acceptatie van de herfst die begint. Je kunt makkelijker met de veranderingen van het seizoen en de maatschappij omgaan. Daarom hebben wij een geleide meditatie in combinatie met klankschalen ingepland op 19 september 2021 om 10.30 in de Liereland te Alkmaar. Ben jij er ook bij? Geef je hier op.

Malvatherapie en de herfst

Malvatherapie kan je terugbrengen bij jezelf in je lichaam. Via energetische behandelingen worden lichaam, geest en ziel in balans gebracht. Zodat je makkelijker met de veranderingen om kan gaan. Ben je geïnteresseerd in wat Malvatherapie voor jou kan betekenen, klik dan hier voor meer informatie.

Wanneer en waar?

Waarom nog langer wachten? Geef je vandaag nog op via onderstaand knoppen of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken die het beste bij jou passen.

Schrijf je nu in
en ontvang als eerste de nieuwste recepten en berichten