“Je beseft pas hoe fijn het is om te ademen als je neus verstopt zit.”

In de loop van de seizoenen moet ons fysieke lichaam zich steeds aanpassen. Denk hierbij aan temperatuurwiselingen, vochtigheid van de omringende lucht, de wind (tocht), fysiek bewegen en de samenstelling van fysieke voeding. Je lichaam kan dit vaak uitstekend regelen, waardoor je lichaam optimaal functioneert.
Daarnaast moet de geest van mensen zich continue aanpassen aan de enorme overdosis aan impulsen. Denk hierbij aan vele bronnen. Zoals de (sociale) media met erg veel schreewende indringende reclames . En belastende indringende televisie programma's met veel dagelijkse ellende, roddels en dubbele agenda's. 

Bewustwording leefstijl

Steeds meer mensen worden bewust van de wisselwerking tussen lichaam, ziel en geest.  Denk hierbij ook aan eerlijke voeding waarmee niet gemanipuleerd wordt. Denk hierbij ook aan echte rust en echte stilte; nodig voor je algehele herstel. En daarnaast veel natuurlijk groen om je heen zoals bomen, bossen, planten en dieren. Maar ook aan de toepassing van geluiddempende materialen in de stad; gebouwen en wegen.
Als de balans tussen de genoemde wisselwerkingen verstoord raakt, geeft ons lichaam en geest signalen af. Via verkoudheid worden bijvoorbeeld afvalstoffen uit ons lichaam verwijderd.

Waarom bestaan verschijnselen als verkoudheid en griep?

Ziektes, virussen en bacterien bestaan al heel lang en hebben een zeer belangrijke functie in de natuur. Verschijnselen zoals verkoudheid en griep ontstaan als je lichaam, ziel en geest belemmerd worden in hun gezond functioneren. Tip: Klik hier om bovengenoemde bewustwording nog eens te lezen.

Wat is verkoudheid? 

Verkoudheid is een infectie van de bovenste luchtwegen, die zich makkelijk verspreidt en meestal leidt tot een ontsteking in de neus. Tot de symptomen behoren hoesten, keelpijn, neusverstopping, een loopneus (rinorroe) en koorts. Meestal verdwijnen de symptomen na zeven tot 10 dagen, maar bij chronische verkoudheid blijven de symptomen

Wat is griep? 

Een ziekte die door het influenzavirus wordt veroorzaakt. Dit virus infecteert de luchtwegen. Veel mensen zeggen de griep te hebben als ze in de winter of de herfst door een verkoudheid-achtige ziekte met wat koorts worden getroffen, maar hierbij gaat het meestal om een gewoon verkoudheidsvirus. Echt influenza leidt bij de meeste mensen tot aanzienlijke ziekteverschijnselen en een niet te verwaarlozen sterfte. [meer info]

Hoe kan yoga helpen?

Yoga kan helpen door het doen van fysieke oefeningen voor de longen, het hart, de doorbloeding, spieren in conditie te brengen en te houden, de gewichten optimaal te bewegen. Maar ook oefeningen om snel tot rust te komen, stil in het hoofd. Dus ademhaling, voeding, massages

Ademhaling

Let eens op je ademhaling! Een goede ademhaling is uiterst belangrijk voor ons gehele lichaam en geest. Daarom is yoga en Tai Chi Tao Qi gong zo goed voor. Natuurlijk kunnen andere sporten ook prima je helpen bij het krijgen van een goede ademhaling. Vaak kan dit ook heel goed in combinatie met of naast yoga en Tai Chi Tao.

Voeding

Aandacht voor goed voedsel kan je goed voorbereiden op de herfst die begint. Denk hierbij aan groente van het seizoen en let op ongewenste toevoegingen. Carry en ik maken veel vegetarische en ayurvedische recepten. Vaak wordt er gedacht dat de kosten hiervan hoog zijn, maar dat hoeft echt niet. Binnenkort zal ik wat recepten met je delen.

Massages

Als voorbereiding op de herfst die begint kun je een (extra) massage nemen. En de voordelen voor lichaam en geest ervaren. Daarnaast werkt de olie ook nog verzachtend en verzorgend voor je huid, zodat je minder last hebt die droge huid die typerend is voor de herfstperiode. Wil je graag de voordelen van een massage ervaren of er meer over weten? Vind meer informatie over onze massages hier.

Meditatie en klankschalen

Een meditatie afgewisseld of in combinatie met een klankschalenconcert biedt ontspanning en acceptatie van de herfst die begint. Je kunt makkelijker met de veranderingen van het seizoen en de maatschappij omgaan. Daarom hebben wij een geleide meditatie in combinatie met klankschalen ingepland op 19 september 2021 om 10.30 in de Liereland te Alkmaar. Ben jij er ook bij? Geef je hier op.

Malvatherapie en de herfst

Malvatherapie kan je terugbrengen bij jezelf in je lichaam. Via energetische behandelingen worden lichaam, geest en ziel in balans gebracht. Zodat je makkelijker met de veranderingen om kan gaan. Ben je geïnteresseerd in wat Malvatherapie voor jou kan betekenen, klik dan hier voor meer informatie.

Wanneer en waar?

Waarom nog langer wachten? Geef je vandaag nog op via onderstaand knoppen of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken die het beste bij jou passen.

About the Author Marchal van Straten


Toen Marchal van Straten (Amsterdam, 1948) in 1974 begon met Hatha Yoga werd hij aangetrokken door Yoga om makkelijker met de problemen van het dagelijkse leven om te gaan. Hij had visioenen van souplesse, helderziendheid, heldervoelendheid, noem maar op. Zo ging dat in die jaren. Oorspronkelijk deed hij Hatha Yoga met vooral fysieke oefeningen en met aandacht voor de ademhaling, meditatie en voeding. Hierdoor kwam er iets in hem tot rust. Hij kon daardoor beter omgaan met frustraties, afwijzing, genegeerd worden, twijfels, angsten en de competentiestrijd in de maatschappij.
Marchal geeft sinds 1976 Yogales in Amsterdam en eind jaren '80 in de kop van Noord-Holland. Bij toeval werd bij Marchal in de jaren ’90 een genezende kracht ontdekt waardoor hij gestimuleerd werd om zich te ontwikkelen als Yogaleraar, Masseur, Malvatherapeut en Tai Chi Tao Qi Gong Instructeur. Daarnaast volgde hij de medische Plato opleiding MBK en andere cursussen en opleidingen. Vanaf 2012 is hij werkzaam als Malvatherapeut en geeft sinds 2020 Tai Chi Tao instructielessen.
Wekelijks publiceert hij een afwisselend thema over Yoga, Malvatherapie, Tai Chi Tao en vegetarische recepten (soms koolhydraatarm soms Ayurvedisch).

Get In Touch