Vriendschap

Toon oprechte belangstelling voor de ander.

By Marchal | Blog voor inspiratie en reacties

Vriendschap

Vriendschap betekent voor veel mensen gezelligheid, jezelf kunnen zijn, luisteren naar elkaar, elkaar vertrouwen en begrijpen, en samen leuke dingen doen.

Het is gezellig om vrienden te hebben en je leert hoe je met elkaar om moet gaan. Je kan veel over jezelf leren. Het is goed voor je zelfvertrouwen.en biedt veiligheid en zekerheid. Je hoort ergens bij.

Oprechte vriendschappelijk ontmoeting
Vrienden hebben is goed voor je zelfvertrouwen.

Je kunt samen met hen uitgaan en andere leuke dingen doen, zoals films kijken, naar muziek luisteren, winkelen en bankhangen. 

Op internet kun je iedereen via de sociale media goed bijhouden door vrienden toe te voegen aan je persoonlijke pagina. Je kan persoonlijke berichtjes sturen en foto’s laten zien. Je kunt nieuwe mensen leren kennen op internet.

Vriendschap is niet afhankelijk van geslacht

Dat blijkt ook als je mensen vraagt naar hun definitie van vriendschap: vraag tien mensen wat vriendschap is, en je zult tien verschillende antwoorden krijgen. Het is namelijk een gevoel en iedereen ervaart het anders. Bovendien is de ene vriendschap de andere niet, er zijn verschillende soorten. Veel mensen denken dat vriendschap altijd een diepe band met een ander is, waarbij je alles met elkaar en voortdurend deelt. Daardoor kan het onmogelijk lijken om vrienden te maken en houden. Laat dat los. De ene relatie is intiemer dan de andere.. je vriendschap is een relatie. En elke relatie heeft aandacht nodig. 

Vriendschap
 • Vriendschap is liefde voor een ander, maar zonder seksuele betekenis.
 • Vriendschap is tweerichtingsverkeer: de genegenheid is dus wederzijds.
 • Beide vrienden zijn zich bewust van hun onderlinge vriendschap.
 • Beide vinden het fijn elkaar te zien, te spreken en te ontmoeten maar beide blijven onafhankelijk van elkaar.
 • Vriendschap is onzelfzuchtig: vrienden willen het beste voor elkaar.
 • Bij vriendschap stel jezelf kwetsbaar op tegenover de ander en je kunt alles tegen elkaar zonder vervelende gevolgen.
 • Vriendschap is niet exclusief: er is ruimte voor meerdere vrienden in ons leven.
 • Vriendschap is echte belangstelling voor elkaar en heeft regelmatig aandacht nodig.

Zijn er verschillen tussen liefde en vriendschap?

De verschillen tussen liefde en vriendschap zijn vanuit gevoel en bewustzijn waarneembaar. Er is verschil maar het onderscheid kan heel lastig zijn. Je intuïtie kan hierbij helpen..

 • Als je vrienden bent is het normaal dat je af en toe aan de ander denkt. Maar als je vaak aan de ander denkt is het m.i. meer dan vriendschap. Je kan in de ander een stuk van jezelf herkennen. Of juist dat wat jezelf niet hebt of kan.
 • Als je merkt dat je onrustig wordt of je stemming verandert omdat de ander in de buurt is is er meer aan de hand dan uitsluitend vriendschap. Ik bedoel dan natuurlijk niet een meningsverschil of zo.
 • Als emoties een grotere invloed krijgen zoals jaloezie, nervositeit en controle dan speelt er meer. Het zegt natuurlijk ook iets over jezelf. Zelfonderzoek of meditatie kan dan helpen.
 • Kijk even mee. Is je moederinstinct of vaderinstinct actief? Al klinkt het misschien raar maar het zegt wel iets over je relatie. Verliefde vrouwen en mannen zijn namelijk vaak zorgzamer en meer attent dan ze normaal zijn. Je kunt dit checken of e bij andere mensen even zorgzaam bent.
 • Als je veel meer aandacht en tijd besteed aan 1 persoon dan aan andere personen kan het liefde zijn. Voel maar en wees eerlijk tegenover jezelf. Er is niets mis mee!
  Bij vriendschap is het helemaal goed als je elkaar een tijdje niet ziet of spreekt. En als je weer contact hebt is gewoon goed.. Als het meer is dan vriendschap kan het liefde zijn. En daar is niets mis mee.
 • Zie je er altijd extra tip top gekleed uit als die ene persoon er is? Of doe je dat bij alle vrienden? Dan kan er sprake zijn van leifde of verliefdheid. En daar is niets mis mee toch?

Waarom yoga?

Vermindering rugklachten De balans kan gevonden of verbeterd worden via emoties uiten; yoga; ademhalingsoefeningen; meer lichaamsbeweging; grenzen stellen dus ‘nee’ en 'ja' zeggen; slaap inhalen; seksualiteit; van muziek genieten; je eisen minder hoog stellen; water werkt kalmerend, douchen, zwemmen, een strandwandeling maken; (tijdelijk) meer afstand nemen van elektronische of elektrische apparaten. Daarom. Zorgvuldige ademhaling is zeer belangrijk om gezond te worden en te blijven.
Zorgvuldige ademhaling is zeer belangrijk om gezond te worden en te blijven. Natuurlijk binnen je mogelijkheden, maar je kan kan vaak meer dan je dacht en jou verteld wordt. Besteedt ook daarom veel aandacht aan een goede ademhaling.

Ontspanning is een vaardigheid

Ontspannen

Je ontspant niet door voor de televisie te gaan "bankhangen" of een computerspelletje te gaan doen. Bij een echte ontspanning wordt je hele lichaam positief geactiveerd en gevoed. Afvalstoffen worden gemakkelijk afgevoerd en de Balans wordt hersteld! Ontspanning wordt gestimuleerd door regelmatig yoga doen, gezond eten en er tijd voor nemen, regelmatig volledig te ademen, omgaan met leuke mensen, lief zijn of worden voor jezelf, hobby uitvoeren; schilderen etc., tijd in de natuur doorbrengen, regelmatig de 'stilte' op te zoeken vermijdt mensen die irriteren, je gevoel en emoties erkennen. NB, dit is niet volledig.

Als je vrienden bent is het normaal dat je af en toe aan de ander denkt. Maar als je vaak aan de ander denkt is het m.i. meer dan vriendschap. Je kan in de ander een stuk van jezelf herkennen. Of juist dat wat jezelf niet hebt of kan.
Als je merkt dat je onrustig wordt of je stemming verandert omdat de ander in de buurt is is er meer aan de hand dan uitsluitend vriendschap. Ik bedoel dan natuurlijk niet een meningsverschil of zo.
Als emoties een grotere invloed krijgen zoals jaloezie, nervositeit en controle dan speelt er meer. Het zegt natuurlijk ook iets over jezelf. Zelfonderzoek of meditatie kan dan helpen.
Kijk even mee. Is je moederinstinct of vaderinstinct actief? Al klinkt het misschien raar maar het zegt wel iets over je relatie. Verliefde vrouwen en mannen zijn namelijk vaak zorgzamer en meer attent dan ze normaal zijn. Je kunt dit checken of e bij andere mensen even zorgzaam bent.
Als je veel meer aandacht en tijd besteed aan 1 persoon dan aan andere personen kan het liefde zijn. Voel maar en wees eerlijk tegenover jezelf. Er is niets mis mee!
Bij vriendschap is het helemaal goed als je elkaar een tijdje niet ziet of spreekt. En als je weer contact hebt is gewoon goed.. Als het meer is dan vriendschap kan het liefde zijn. En daar is niets mis mee.
Zie je er altijd extra tip top gekleed uit als die ene persoon er is? Of doe je dat bij alle vrienden? Dan kan er sprake zijn van leifde of verliefdheid. En daar is niets mis mee toch?

Het is niet zo belangrijk of je alle oefeningen mee kan doen. De gezamenlijke energie doet zijn werk wel. Dat jij er bent, doet er wel toe. Aandacht voor voedende oefeningen, maar ook voor stilte. Zodat je tot rust komt.  Vraag gerust je vriendin of vriend mee.
Ja ik meld mij aan voor een proefles yoga

Print Friendly, PDF & Email
Follow

About the Author

Sinds augustus 1976 geeft Marchal van Straten regelmatig yogales, meditaties, lezingen, workshops, trainingen en consulten. Denk hierbij aan groepen, personen, verenigingen en bedrijven. De rode draad is het bieden van ontspanning en persoonlijke ontwikkeling, inzichten, beter samenwerken, zodat veel dingen in je leven net even gemakkelijker gaat. Aan de orde komen bijvoorbeeld persoonlijke problemen, vastlopen in relaties, zaken etc. Maar ook bedrijfsvragen m.b.t.. keuzes en samenwerken op strategisch, tactisch en uitvoerend niveau.