Solaris plexus of zonnevlecht

Breng je energiecentrum in balans

Het solaris plexus chakra raakt ons ik-bewustzijn

Fysiek: Het chakra zit net iets boven de navel en dan meer naar binnen in onze buik.  Dit chakra zorgt voor het onderhouden, het energielevel in ons lichaam. Het zorgt ervoor dat de energie zich kan verspreiden door ons lichaam. Het heeft verbindingen met de maag en correspondeert met de alvleesklier. De alvleesklier (pancreas) is de endocriene klier behorende bij het Zonnevlecht chakra. Op lichamelijk niveau beheerst de pancreas het stofwisseling van de koolhydraten. Daartoe behoort het reguleren van glucose en insuline in het bloed. Het be├»nvloed ook de opname van voedingsstoffen. 

Veel mensen kunnen dit chakra ook fysiek voelen. Probeer maar. Breng je hand langzaam naar iets boven je navel en raak je fysieke lichaam niet aan. Als je jouw hand heen en weer beweegt kan je het misschien iets duidelijker voelen. Kun je "iets"  fysiek voelen tussen je hand en je lichaam?

Veel mensen zijn vervreemd van hun eigen lichaam en emoties.

Nog steeds wordt het intellectueel denken over gewaardeerd. Het brein, de hersenen dat is het helemaal!  Hoe intelligenter hoe beter.  En veel wat met je lichaam te maken heeft inclusief je gevoel wordt systematisch weg gedrukt. Schoolprestaties zijn het belangrijkst. En de bedrijfswinst, ten koste van alles en iedereen. Je moet daarbij steeds anders zijn dan je bent. En iedereen bemoeit zich daar mee en weet het beter; wat een enorm lawaai!  Het gaat tegen de natuurlijke beweging in.
Is het dan zo vreemd dat mensen ziek worden met lichaam en geest? Maar je kunt echt wel kiezen voor je gezondheid naar lichaam en geest, je gezin, de stilte, gemoedsrust, liefde.  Kom tot rust en laat je niet gek maken. Heb je even?

Hoe kun je de werking van je solaris plexus stimuleren/herstellen?

Als jij het akkoord vind: Kom dan eerst meer tot rust, stilte en nog eens stilte. Zodat je kunt waarnemen wat er eigenlijk gebeurd. Het is belangrijk dat je op een slimme manier omgaat met je angsten, je emoties en je voeding. Hierdoor wordt je zenuwstelsel minder belast. En dat is voor je lichaam prettig, het ontspant zich meer. De spijsvertering verloopt soepeler en je ademhaling wordt dieper. Eventuele rugklachten kunnen verminderen en je rug kan merkbaar minder pijn geven. Deze beperkte opsomming wil je laten proeven dat er vele voordelen van een goedwerkende zonnevlecht zijn.
Bij een gezond werkende zonnevlecht is er een gezonde balans tussen Ik ben die ik ben en de communicatie met je omgeving. Optie: Aanmelden voor een proefles yoga of aanmelden voor een sessie Malvatherapie.

Het effect van een slecht werkende zonnevlecht

"Er zijn" en "buigen" komen psychologisch overeen met jouw draagkracht, waarop jouw draaglast rust. Dit dient in principe in evenwicht te zijn. Deze draaglast wordt fysiek door het bekken opgevangen. Denk hierbij aan de spijsvertering en de geslachtsorganen. Dit is een wisselwerking van voeding op zowel fysiek, emotioneel en spiritueel niveau. En daarnaast de invloeden van de vrouwelijke of mannelijke geslachtsorganen. Dit complexe geheel dient in evenwicht of in balans te zijn. Dat is nogal wat. Eenvoudig gezegd kunnen wij vanuit yoga bewust oefeningen doen die je steunen om in een beter evenwicht te komen. Hierbij is een zorgvuldige ademhaling ook van belang.

Ik ben het zat
  • Een slechte houding kan leiden tot chronische pijn aan de nek, de schouder en de rug.
  • Daarnaast problemen met de voet, de knie, de heup, hoofdpijn en kan leiden tot rugblessures en een stijf lichaam.
  • Een slechte houding kan leiden tot problemen met de spijsvertering en zenuwpijn en hernia.

Iemand met een geblokkeerd zonnevlecht voelt zich vaak onzeker (ik ben er niet) en is mede daardoor makkelijker te manipuleren. Je zonnevlecht chakra kan ook te open zijn. Dit kan zich uiten in agressie, graag de overhand willen hebben en macht uitoefenen, gelijk willen hebben en zeer prestatiegericht zijn. Andere verschijnselen kunnen zijn: nervositeit, gespannenheid, vermoeidheid, maagaandoeningen, darmaandoeningen of last hebben van je slokdarm, borstkas, dus dat deel van het skelet dat in de buurt van de zonnevlecht zit.

Oefeningen voor de blije zonnevlecht

Oefening:  Denk hierbij aan de brughouding en de zittende rekhouding

Zorg voor een goede ademhaling. Vaak adem je meer in dan je vaak weet of bewust bent. Adem prana of leven brengende energie in!
Het laat je energie stromen en verbindt je binnenwereld met de buitenwereld. De inademing geeft je kracht, zuurstof en prana en je uitademing zorgt ervoor dat je zware energie los kan laten.

Oefening: Adem met aandacht vertrouwen in en angst uit.

Wat gebeurt er fysiek in je lichaam?  Attentie, als je in een drukke omgeving bent, blijft doorademen. Dit gaat allemaal vanzelf als je rustig ademhaalt, Je hoeft het alleen te laten gaan. Een betere ademhaling zal je hierdoor extra gelukkig maken.
Kijk minder naar buiten en meer naar binnen. Observeer jezelf met hulp van meditatie
In het dagelijks leven hebben we vaak de neiging om vooral alles buiten ons waar te nemen. Het wordt vaak en overdadig opgedrongen door de mobiel, de televisie, reclameborden enzovoort. Maar vaak vergeten we daarbij vaak onze binnenwereld. Kijk eens of je jezelf kan waarnemen terwijl je in contact met de buitenwereld bent. Kijk naar binnen en zie wat dit met je doet.

Ademen

Observeer je emoties, je energie, je voeten, je het lichaam. Zie het als een meditatie voor als je in contact bent met de buitenwereld. Een manier om bij jezelf te blijven, om je aandacht naar binnen te richten en om jezelf af te schermen voor invloeden van buitenaf. Je hoort de geluiden om je heen wel, je neemt beelden van je omgeving op, maar je laat ze gaan voor wat het is. En ook als ze je wel wat doen, je blijf je gevoel observeren.
Je neemt de energie van andere mensen niet op, Je voelt je eigen energie en daarmee ook de energie van andere mensen, maar het komt niet binnen. Je geeft al je aandacht aan jezelf. Deze manier van jezelf waarnemen vraagt om aandacht en training.
Als HSP-er heb je hier eigenlijk een voordeel, omdat je zo gevoelig bent kan je je eigen lichaam en energie ook beter voelen, eigenlijk makkelijker om je op jezelf af te stemmen, omdat je jezelf beter kan voelen.
Soms kan bovenstaande snel resultaat opleveren, vaak duurt het meerdere lessen. Als dit niet snel genoeg gaat, kun je Malvatherapie overwegen. Vraag desgewenst je arts, psycholoog, fysiotherapeut om samen te werken. Goede optie toch?
Doe mee en ervaar hoe gemakkelijk je weer prettiger voelt.

Print Friendly, PDF & Email
>