Rugklachten bewust verminderen

Rugpijn

Ongeveer 80 procent van alle volwassenen krijgt wel eens met rugklachten te maken. In het overgrote deel van de gevallen gaat het om rugklachten met een onduidelijk aanwijsbare oorzaak. 

Lage rugpijn

Er zijn vele manieren waarop rugklachten benaderd kunnen worden. Welke manier geschikt is voor iemand met rugpijn, hangt af of die iemand hulp wil. Rugpijn kan ontstaan omdat men fysiek steeds in dezelfde houding zit of staat.  Dat kan zware fysiek werk zijn, bijvoorbeeld in de bouw of in de metaal.  
Maar ook bijvoorbeeld je computer langdurig gebruiken in een "kantoortuin", achter een staande werktafel kan tot fysieke rugklachten leiden. 

Problemen kunnen ontstaan als de draaglast groter wordt dan de draagkracht.

Dit kan, naast lokale rugklachten, ook ergens anders in je lichaam problemen geven. Er kunnen ook geestelijke problemen ontstaan. Heb je het niet door of je negeert de lichaamssignalen, dan probeert je super intelligente lichaam dit evenwicht toch te herstellen. Wanneer één deel van de rug stijf wordt, compenseert je lichaam dit automatisch door de druk uit dat gebied naar een andere plek te verplaatsen. 

Rugklachten als stijfheid, spanningen, zwakte en pijn in de rug ontstaan vaak door een verkeerde houding, ongelukken (vallen, schrikken, aanrijdingen), gebrek aan flexibiliteit, onvoldoende conditie, onvoldoende beweging, hoge werkdruk, hoge emotionele druk. Deze situaties werken door op je lichaam en belasten de meridianen en spieren in de rug. 

Uiteindelijk kun je er niet meer omheen dat je lichaam, geest en ziel aandacht en verzorging nodig hebben. Het is zinvol om naar de huisarts te gaan wanneer de pijn zo heftig is dat je niet kunt staan, zitten of liggen, of wanneer het in de loop van enkele dagen steeds erger wordt. Ga zeker naar de huisarts als je minder kracht of gevoel hebt in een been of de pijn uitstraalt tot onder de knie. De ergste pijn verdwijnt vaak binnen één tot twee weken. Zelfs hardnekkige rugklachten genezen meestal binnen zes tot twaalf weken. Wel kunnen de klachten soms terugkomen. Wie rust heeft moeten houden, herstelt langzamer want de spieren zijn verslapt. Ook krachtverlies en een verdovend gevoel in het been kunnen nog lang blijven bestaan.

Rusthouding

Gezond verstand hand in hand met gevoel

Gezond verstand hand in hand met gevoel

Soms is het duidelijk en ligt de reguliere aanpak voor de hand. Echter, accepteer niet klakkeloos wat je wordt voorgeschoteld "Zo gaan wij het doen". Vraag door naar het hoe en waarom. Het is jouw lichaam dat ook respect verdient. Motto: gebruik je gezond verstand in samenwerking met je gevoel. Soms geeft rugpijn een ander signaal en is onderzoek nodig. Hetzij fysiek, hetzij op een ander vlak. Je kan je bijvoorbeeld zorgen maken over je basis. Je inkomen, je huis, je gezin. Dat hoeft niet per se overeen te komen met hoe je op dat moment erover denkt. Luister steeds beter en meer naar de signalen van je lichaam. Je lichaam helpt je om op je levenskoers te blijven.

Voorbeeldoefeningen voor je rug.

Oefening voor rug en spijsvertering stimuleren

Oefening voor rug en spijsvertering stimuleren
Oefening: Lig op je rug en strek voorzichtig je beide hielen en je achterhoofd tegelijkertijd. Je rug wordt hierdoor op zachte wijze verlengd. Er komt een klein beetje ruimte in de rug, waardoor deze kan ontspannen Trek voorzichtig je rechterbeen in en doe je gevouwen handen om je knie. Zo hoog mogelijk. 

Adem zorgvuldig in door de neus en houd de adem even vast. Adem zorgvuldig uit en begin bij de onderbuik; zo laag mogelijk. Probeer je aandacht bij je lichaam te houden. Doe hetzelfde met je linkerbeen.

Oefening: Zit op je knieën en doe desgewenst een kussentje of een deken of handdoek onder je knieën.. Probeer je billen (zitbotten) zoveel mogelijk je hielen te krijgen en te houden. Strek je rug zover mogelijk uit naar voren en adem diep in door je neus. breng uitademend je lichaam strekkend over je benen.
Gebedshouding
Zie foto. Breng je voorhoofd de grond aan. Als dat niet gaat leg dan een stevige mat of hout blokje eronder. Zodat je hoofd steunt op de grond en je billen op de hielen. Door deze steun kan je rug ontspannen. Maak je rug zo lang mogelijk. Houd dit enkele minuten vol. NB: Als je uit deze houding komt, houd dan je billen op de hielen en kom met een bolle rug omhoog. Wervel voor wervel op elkaar zetten.

Gebedshouding
Print Friendly, PDF & Email
>