Zonnevlecht oftewel de Plexus solaris

Zonnevlecht, het is een veel voorkomend woord tijdens de yoga en tai chi tao lessen, ook tijdens Malva sessies en massages gaat het veelvuldig over de zonnevlecht. De Plexus solaris is een centraal opvangcentrum voor alles wat vanuit je andere chakra’s komt. We kennen allemaal wel het gevoel dat we plotseling onpasselijk worden of uit het niets een zenuwachtig gevoel krijgen. Dat betekent dat er iets in je lichaam of iets in je omgeving niet in orde is. Wonderlijk toch, dat het lichaam zo goed aan kan geven wat er speelt? Vaak wordt dit gevoel systematisch weg gedrukt wat totaal tegen de natuurlijke beweging in gaat. Weet dat iedereen het recht heeft om zichzelf te zijn en om naar zichzelf mag luisteren. Echt waar! Je kunt nu direct kiezen voor je eigen gezondheid. Voor je gezin, je vrienden, de stilte, gemoedsrust en liefde. Kom tot rust en laat je niet gek maken.

Setu Bandhasana (Brug houding)

Oefening voor een blije zonnevlecht. Voor een volledige beschrijving klik op deze link.

Het zonnevlecht chakra voelen

Veel mensen kunnen de energie van de solaris plexus fysiek voelen. Probeer maar eens. Breng je hand langzaam naar iets boven je navel en raak je fysieke lichaam niet aan. Als je jouw hand heen en weer beweegt kan je het misschien iets duidelijker voelen. Kun je “iets” voelen tussen je hand en je lichaam? Soms is wat rust nodig om het beter te kunnen voelen.

Positief scheppende energie en je plexus solaris

Vorige week hebben we het uitgebreid gehad over positiviteit en het effect dat het heeft op jou en mij. Heb je het artikel nog niet gelezen? Via de link Oefenen in positiviteit kan je het vinden. Zoals we allemaal wel weten laadt positieve energie onze innerlijke accu op en kan deze het energieniveau op pijl houden. De zonnevlecht speelt hier een belangrijke factor in.

Iemand met een geblokkeerde zonnevlecht voelt zich vaak onzeker (ik ben er niet) en is mede daardoor makkelijker te manipuleren. Je zonnevlecht chakra kan ook te open zijn. Dit kan zich uiten in agressie, graag de overhand willen hebben, macht uitoefenen, gelijk willen hebben en zeer prestatiegericht zijn. Andere verschijnselen kunnen zijn: nervositeit, gespannenheid, vermoeidheid, maagaandoeningen, darmaandoeningen, last hebben van je slokdarm of borstkas. Dit komt omdat dit deel van het skelet dicht in de buurt van de zonnevlecht zit.

Male and female multiracial people practicing beginner yoga exercises, stretching muscles in seated forward bend pose, focused students in activewear doing paschimottanasana barefoot on floor mat.

Voor een beschrijving van de zittende rekasana klik op deze link.

Hoe kun je de werking van je solaris plexus stimuleren/ herstellen?

Herken je jezelf in bovenstaande en wil je dat veranderen? Kom dan eerst meer tot rust, stilte en nog eens stilte. Wanneer je meer van dit alles ervaart kunnen de oefeningen bijgevoegd aan dit artikel je helpen meer open te staan en bewuster te worden. Niets moet overigens, je kan er voor kiezen om dit nieuwsgierig te onderzoeken zodat je kunt waarnemen wat er eigenlijk gebeurd. Het is belangrijk dat je op een slimme manier omgaat met je angsten en je emoties. Hierdoor wordt je zenuwstelsel minder belast. En dat is voor je lichaam prettig waardoor het zich zal ontspannen. Dit resulteert in een soepeler verlopende spijsvertering en je zult merken dat je ademhaling dieper wordt. Eventuele rugklachten kunnen verminderen. Met deze beperkte opsomming wil ik je laten proeven dat er vele voordelen zijn van een goedwerkende zonnevlecht. Bij een gezond werkende zonnevlecht is er een gezonde balans tussen 'ik ben wie ik ben' en de communicatie met je omgeving.

Happy Asian senior couple smiling and breathing fresh air while exercising at park outdoor.

Voor een beschrijving van een ademhalingsoefening klik op deze link.

Positiviteit, begin er nu mee!

‘Ik ga op zoek naar het mooie en benoem het. Ik ben graag een bron van liefde en positiviteit.’

Naast zelf aan de gang te gaan met je zonnevlecht en eerder benoemde oefeningen kunnen ook de Yoga en Tai Chi Tao lessen bij Praktijk de Balans je helpen om positiever in het leven te staan. Door zowel fysieke Yogahoudingen als langzame Tai Chi bewegingen en houdingen worden vastzittende emoties en energieën losgemaakt. Beide stimuleren de afvoer van afvalstoffen en maakt ruimte om voedende energie op te nemen.

Naast onze Yoga en Tai Chi lessen in Alkmaar en Wieringerwerf kan je ook tijdens concerten met klankschalen en geleide meditaties weer positief opgeladen worden. Daarnaast zal je tijdens deze momenten tot rust komen en ontspanning ervaren. Wil je hieraan meedoen? Je kunt je via onderstaande knoppen aanmelden. We hopen dat onze wegen elkaar binnenkort mogen ontmoeten. 

About the Author Marchal van Straten


Toen Marchal van Straten (Amsterdam, 1948) in 1974 begon met Hatha Yoga werd hij aangetrokken door Yoga om makkelijker met de problemen van het dagelijkse leven om te gaan. Hij had visioenen van souplesse, helderziendheid, heldervoelendheid, noem maar op. Zo ging dat in die jaren. Oorspronkelijk deed hij Hatha Yoga met vooral fysieke oefeningen en met aandacht voor de ademhaling, meditatie en voeding. Hierdoor kwam er iets in hem tot rust. Hij kon daardoor beter omgaan met frustraties, afwijzing, genegeerd worden, twijfels, angsten en de competentiestrijd in de maatschappij.
Marchal geeft sinds 1976 Yogales in Amsterdam en eind jaren '80 in de kop van Noord-Holland. Bij toeval werd bij Marchal in de jaren ’90 een genezende kracht ontdekt waardoor hij gestimuleerd werd om zich te ontwikkelen als Yogaleraar, Masseur, Malvatherapeut en Tai Chi Tao Qi Gong Instructeur. Daarnaast volgde hij de medische Plato opleiding MBK en andere cursussen en opleidingen. Vanaf 2012 is hij werkzaam als Malvatherapeut en geeft sinds 2020 Tai Chi Tao instructielessen.
Wekelijks publiceert hij een afwisselend thema over Yoga, Malvatherapie, Tai Chi Tao en vegetarische recepten (soms koolhydraatarm soms Ayurvedisch).

Get In Touch