Wat iedereen over de nieren en de blaas zou moeten weten

Over de nieren en de blaas is veel onderzoek gedaan en geschreven. Onze bescheiden bijdrage beperkt zich tot de emotie angst. In onze nieuwsbrief staan neer informatie. In de les Marchal worden verschillende manieren aangereikt.

Samenvattend filteren de nieren afvalstoffen en vergiften uit het bloed. De blaas vangt urine uit op uit de nieren en grijpt in als je vergeet of weigert te plassen. Er bestaat een wisselwerking tussen de nieren en blaas met emoties als angst piekeren, frustraties, onrust en verdriet. Maar ook bij blijdschap. Wij gaan globaal in op de medische en emotionele kant van de de nieren en de blaas. Er zijn eenvoudige oefeningen om de werking van nieren en blaas te stimuleren.

Pathologie nieren

  • Organen werken als zendstations naar de weefsels. Botten resoneren met de nieren. Nieren hebben een relatie met alle botten van het lichaam. Als de nieren zwak zijn is de kans op botproblemen vergroot.
  • Emotie is energie en een ander woord voor beweging. Ziekte ontstaat als de levensenergie niet meer vrij kan stromen en heeft een functie! In de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn emoties de diepste oorzaak van alle aandoeningen. Als een emotie, nadat deze gevoeld is, niet losgelaten wordt, kan dit de totale energie blokkeren, wat uiteindelijk kan leiden tot lichamelijke klachten.

De invloed van denken, emoties op de nieren en blaas

Bij blaas en nieren hoort de emotie angst. 'Ik doe het in mijn broek van angst' is een bekende Nederlandse uitdrukking. Angst kan ontstaan uit woede die niet geuit wordt, soms omdat de situatie niet toelaat dat die woede geuit wordt. 

Overzicht meridianen

Klik hier voor meer en een oefening niermeridiaan

Body meridian system vector illustration scheme, Chinese energy acupuncture therapy diagram chart. Female body with energy paths and corresponding inner organs.

Geef je onderlichaam de ruimte. Opdat uiteindelijk emoties verwerkt kunnen worden

Je kent het misschien wel dat als je zenuwachtig bent of spanning ervaart, je vaker naar de wc moet. Een Nederlandse uitdrukking beschrijft deze relatie ook; “het in je broek doen van angst”.
Deze koppeling met emotie is ook in de Westerse geneeskunde niet vreemd. Het is bekend dat de bijnieren een belangrijke rol spelen in de productie van adrenaline en cortisol. Dit laatste wordt in de volksmond ook wel anti-stresshormoon genoemd.

De bijnieren

De bijnieren zijn verbonden met de nieren, ze horen bij elkaar. Angst en stress kan tot uitputting leiden van de bijnieren.
Volgens de Chinese geneeskunde is de uitputting van de Nierenergie een veelvoorkomende oorzaak van een blaasontsteking. Daarnaast heeft de Nierenergie een relatie met botten en gewrichten en kunnen rugklachten een gevolg zijn van langdurige stress.

De blaas is een Automatisch noodsysteem

Daarnaast lijkt de blaas slechts een simpel reservoir dat urine opvangt uit de nieren. Maar het is een van de meest wonderlijke spieren in je lichaam. De blaas is voorzien van een automatisch noodsysteem dat ingrijpt als je zelf vergeet of weigert te plassen. Stel dat je in korte tijd veel bier drinkt of in een diepe slaap verkeert, terwijl de blaas overvol raakt.nieren en blaas
Dan zorgt het noodsysteem zelf voor aanspanning van spieren en ontspanning van de sluitspier. En loost urine als de druk te groot wordt. Het systeem voorkomt zo dat er schade optreedt aan de blaaswand en dat er urine terugvloeit naar de nieren. Indrukwekkend?

Oefening als iemand langdurig negatief of angstig is

Leg je linkerhand op je ruggengraat ter hoogte van je bekkenrand. Wrijf beginnend vanuit je stuitje de energie rustig en krachtig omhoog tot de linkerhand. Visualiseer gelijktijdig dat er een roodachtige vlammende energie vanuit je stuitje omhoog langs je ruggengraat gaat. Vaak kun je voelen dat het bekkengebied aangenaam verwarmd wordt. Lijkt het je wat?

Breng lichaam en geest tot rust, stilte
Kom je ook op 12 juni?

Voor actie, ontspanning en gezondheid

Kies en beoefen stilte, rust.
Kom je ook op 15 mei?

Print Friendly, PDF & Email

About the Author Marchal van Straten


Mijn naam is Marchal van Straten en ben al jarenlang bezig met natuurlijke geneeswijzen, bewegen en voeding. Via zelfonderzoek, opleidingen en trainingen heb ik een brede ervaring en praktische kennis opgebouwd.
De hoge druk van het moderne leven en bieden emotionele klachten en geven uiteindelijk ook fysieke klachten. De complementaire geneeskunde kan hieraan een grote bijdrage leveren vanwege de holistische benadering en door het zelf herstellend vermogen van het lichaam te stimuleren. Graag zet ik mijn ervaring, kennis en vaardigheden in voor een gezonde balans naar lichaam, ziel en geest.

Get In Touch