Nek en schouderklachten

Maak vastzittende nek- en schouderklachten vrij.

Weekthema yoga

Nek- en schouderklachten

Iedereen heeft wel eens last van een vastzittende nek en schouders.
De nek vormt de verbinding tussen je verstand en de rest van je lichaam. Daarom zullen conflicten tussen die twee juist in de nek als pijn en spanning voelbaar en zichtbaar worden.

Spanning hoopt zich op in je nek wanneer je jouw geestelijke en lichamelijke behoeften negeert of ontkent. Op die manier creëer je onbalans in je energie. 

Nek en schouderklachten

Spanningen in de nek

Spanningen in je nek kan ontstaan door bijvoorbeeld:
* Je lichaam is moe en wil rusten en je verstand zegt dat je door moet werken.
* Je overmatig concentreert op je werk of studie ten koste van je spirituele en emotionele kant van je leven.
* in een situatie moet je flink, sterk en groot houden, maar het voelt eigenlijk heel anders in je lichaam.

Vastzittende nek, pijn, spanning
In je nek lopen vele meridianen in dit kleine gebied, wordt bij spanning de energiestromen voor je hele lichaam belangrijk afgeknepen of doorgelaten. Hierdoor kan gemakkelijk blokkades, pijn en spanning ontstaan.
Vaak blijven onuitgesproken emoties en gevoelens in je nekgebied en schouders opgeslagen. Sommige mensen weten niet hoe ze deze spanningen kunnen herkennen en loslaten. Daardoor kan een chronische verkrampte pijn etc het gevolg zijn.
Onze yoga oefeningen maken je meer bewust van wat er gebeurt en soms is het hard werken.
Pijn en spanningen in de schouders
Daarom maken wij in yoga training je nek los. Opdat je energie in je hele lichaam meer gaat stromen. Je krijgt meer energie en je beweegt gemakkelijker en expressiever.

Veel mensen hebben wel eens last van een vastzittende nek en schouders

Nekklachten kunnen veroorzaakt worden door triggerpoints in spieren, door stress, spanningen, eenzijdig houding- en bewegingspatroon, overbelasting, slapen in een verkeerde houding, een trauma, verkeerde zithoogte. Dat iemand teveel op je nek zit.

•Whiplash - Een whiplash kan veroorzaakt worden door een versnelling en vertraging letsel in de nek. Denk bijvoorbeeld aan een ongeluk met de auto of een botsing tijdens het sporten. De nek klapt hierbij naar achter en vervolgens naar voren, dit zorgt ervoor dat de nek als het ware uitgerekt en in elkaar gedrukt wordt in een korte, snelle actie. Dit heeft schade in de nek als gevolg.
•Nekhernia - Bij een nekhernia komt door een scheur of breuk een soort gelei uit de nekwervels naar buiten. Dit veroorzaakt druk op zenuwen, als dit gebeurt spreekt men van een nekhernia. Er zijn verschillende oorzaken van een nekhernia mogelijk, leest u daarvoor meer op de pagina over de oorzaken.
•Slijtage - Door slijtage kunnen tussenwervelschijven dunner worden, is het mogelijk dat het kraakbeen afneemt en dat botachtige uitsteeksels gevormd worden. Door het dunner worden van tussenwervels kan het zijn dat deze schijven over elkaar heen gaan schuren, wat de slijtage veroorzaakt.
•Posturaal Syndroom - Bij deze oorzaak ervaart men klachten in de nek door een vaak aanhoudende verkeerde houding. Nekwervels raken gebllokkeerd. Voornamelijk wanneer men onderuitgezakt zit ontstaan deze klachten, dit doordat het hoofd verder naar voren hangt en de nekspieren aan de achterzijde dit dienen te compenseren.
•Stress - Spanning of stress kunnen een grote invloed hebben op nekpijn. Het is raadzaam om altijd eerst de oorzaak van de stress weg te nemen voordat er een interventie wordt gestart.
•Triggerpoints - Door een trauma, overbelasting of stress kunnen er spierknopen ontwikkeld worden in de spieren. Deze spierknopen noemen we ook wel 'triggerpoints'. De spierknopen zorgen ervoor dat de spieren te weinig zuurstof krijgen, waardoor de spier niet goed kan functioneren en hierdoor extra gespannen wordt. Dit met als resultaat nekproblematiek. De triggerpoints zijn middels manuele druktechnieken of dry needlingeffectief te behandelen.

Yoga kan je helpen aan een soepeler nek en schouders 

Yoga traint je beter te luisteren naar signalen van je lichaam, ziel en geest. Dat vraagt om gezonde liefdevolle zorg en training. Maar je krijgt het dan ook vele malen positief terug!
Vaak merk je dat je meer positief wordt en minder geraakt wordt door allerlei ballast en storingen. Je wordt meer bewust van signalen en invloeden en herkent alles sneller. Je wordt meer jezelf.
Het is niet zo belangrijk of je alle oefeningen mee kan doen. De gezamenlijke voedende energie doet zijn werk wel. Dat jij er bent, doet er wel toe. Neem je vriendin of je vriend mee. Bel gerust voor massageafspraak of een consult. Wij zitten klaar. Ik nodig je uit om samen oefeningen te doen: 
- Ontspanningsoefeningen voor de schouder opdat alles makkelijker gaat; Vind je het leven minder zwaar. Drukt de angst minder op je schouders en hervindt je je zelfvertrouwen. 
- Reductie van klachten rondom P.S.H. ontsteking van de weefsels rondom het schoudergewricht. Oefeningen om je grenzen aan te geven, zodat je geen te zware lasten op je schouders neemt. Oefeningen om energieën en emoties  los te maken en je emoties te accepteren.

Eenvoudige oefeningen voor je nek

Oefening Losschudden van nek en schouders
Ga staan en ontspan je nek en schouders door met je armen en handen te schudden. Probeer je schouders laag te houden. Vervolgens laat je ook je billen mee schudden en ook je knieën. Je lichaam schudt alle fysiek opgeslagen spanningen, afvalstoffen naar beneden. Naar de aarde. Moeder Aarde brengt die energie ergens naar toe, daar waar deze energie goed gebruikt kan worden. In de Kosmos bestaat geen afval.
Oefening Adem zorgvuldiger en bewuster
Ga staan of zit op een stoel. Verdeel het gewicht op je voet op 2 punten voor en op 2 punten bij de hiel op de grond en adem daar 9 tellen naar uit. Als je inademt voel de plekken in je lichaam waar het wellicht stoort en laat tegelijk met een uitademing uit naar je voeten. Neem de tijd en adem alle nek en schouderklachten naar de aarde. Neem hiervoor de tijd en heb geduld. We kunnen dit ook samen oefenen, soms helpt dit goed.

oefening: Daarom maken wij in onze yoga training je nek los. Opdat je energie in je hele lichaam meer gaat stromen. Je krijgt meer energie en je beweegt gemakkelijker en expressiever.
Deze oefening wordt ook toegepast in alle vormen van bewegen, omdat de energie weer ruimte krijgt. Leg je mobiel weg, zet alle "games" uit, zet je lap top of i[ad uit. Keer terug naar jezelf; doe met ons mee

Cobra houding

Ja, ik wil graag vooraf weten wat het weekthema is.
Je kunt je jezelf aan- en afmelden voor elk onderwerp.

Print Friendly, PDF & Email