Yoga en Tai Chi Tao Qi Gong in Essentie 

Toen ik in 1974 begon met Hatha Yoga werd ik aangetrokken door yoga (Tai Chi kende ik toen nog niet) om makkelijker met de problemen van het leven om te gaan. Ik had visioenen van souplesse, helderziendheid, heldervoelendheid, noem maar op. Zodat ik de dagelijkse problemen van die tijd beter kon hanteren. Zo ging dat in die jaren.
Vol verwachting begon ik aan de lessen met het idee dat ik snel, net als de leraar, kon bewegen en dezelfde kwaliteiten zou verkrijgen. Maar dat veranderde al snel in frustraties en teleurstellingen toen ik de bewegingen, ademhalingen en houdingen die werden getoond probeerde na te doen. Mijn leraar zag dat en gaf mij de opties om niets met al mijn verwachtingen van toen te doen. En dan te leren om te leren. Of meteen te stoppen met zijn lessen. Of zoals vele anderen de lessen te volgen met hun verlangens en verwachtigen.

Ik besloot om te leren om te leren. En ging terug naar mijn plaats in de groep om de oefeningen, de bewegingen en de houdingen opnieuw en steeds weer opnieuw te doen. En dan te leren om elke keer opnieuw elke ervaring proberen te doorgronden. Alsof ik die ervaring voor het eerst zag. Zonder voor ingenomenheid. Zijn in het moment van in het hier en nu. Te observeren van wat er gebeurt en de ware kern te ontdekken. Leren.

Wat meditatie in beweging kan opleveren

Bij de gewone beoefening van yoga kom je tot rust in het hoofd, wordt je soepeler en ga je beter in je vel zitten. Je laat je minder gauw gek maken door de (sociale) media en de mensen om je heen. Wellicht wordt je ook kieskeuriger in je dagelijkse voeding. Kijk je naar de (vaak onnodige) bewerkingen, toevoegingen en misleidende etiketten. Daar is opzich niets mis mee, maar het kan zijn dat je toch "iets" mist in dit alles. Ik zie dit vaker voorkomen bij de sportschoolyoga en sportschooltaichi.
Maar na enig onderzoek en speurwerk ontdek je dat er meer is tussen hemel en aarde. Je kan inderdaad gezonder worden naar lichaam en geest. Bewuster en helderder. En je kan zeker jouw bijzondere kwaliteiten en talenten ontwikkelen. Jouw leven beleven!

Click to play

Nota bene: Toen dit kuiken gegroeid was kon het wel op de stoep komen 🙂

Bij Yoga en Tai Chi Tao Qi Gong ontwikkel je al doende je kwaliteiten

  • Inzet en inspanning. Je neemt zelf de verantwoordelijkheid om jezelf in te zetten. De aangereikte oefeningen doen dus. Je talenten worden pas jouw kwaliteiten als je ze traint en oefent.
  • Focus. Je leert om jouw geest tot rust te brengen en de dingen en gedachten te laten zijn voor wat het is. Of dat je juist wél kiest voor een bepaalde actie. Er zijn eenvoudige oefeningen beschikbaar die je denken een taak geven om je energie te kanaliseren en te focussen.
  • Volledig bewustzijn. Je leert in de oefeningen, houdingen en bewegingen aandacht te hebben voor wat je ervaart en daar meer bewust van te worden.
  • Geduld. Dit kan in deze tijd heel lastig zijn. Om steeds maar weer alles opnieuw te doen. Als dat je dan verveelt kan dat een teken zijn dat je jouw diepere gevoelens wil bedekken en niet wil erkennen. Zoals frustratie, woede of teleurstelling.
  • Zachtmoedigheid. Vaak leren we met een strenge, harde en kritische houding naar onzelf. Er is dan geen ruimte voor een geduldige en liefdevolle omgang. We passen dezelfde competitiedrang en dwangmatige prestatie normen toe die in de wereld zo'n grote rol speelt. Zachtmoedigheid wordt soms wel als zwak gelabeld. Je loopt vast in je leven als je niet zachtmoedig kunt worden. Vriendschap sluiten met jezelf.
  • Kunnen loslaten. Vrijwel alle mensen verlangen ernaar om speciaal te zijn, zodat zij zich beter kunnen voelen over zichzelf. Wanneer we leren de bewegingen en houdingen niet te willen controleren en ons lichaam toestaan de beweging of houding te maken zoals het gaat ontdekken wij het grote geheim "kracht zonder inspanning". 

Ten slotte

Door het beoefenen van yoga en of tai chi tao qi gong kun je een lang en gelukkig leven leiden.  Leven in het hier en nu en met optimale gezondheid. Wellicht wekt dit artikel je belangstelling en wil je hierop actie nemen.

Breng lichaam en geest tot rust, stilte

Voor actie, ontspanning en gezondheid.

Kies en beoefen stilte, rust.

Nota bene: In de beginfoto lijkt alles in rust te zijn, dat er niets gebeurt. Mar de planten groeien wel!

Print Friendly, PDF & Email

About the Author Marchal


Toen Marchal van Straten (Amsterdam, 1948) in 1974 begon met Hatha Yoga werd hij aangetrokken door Yoga om makkelijker met de problemen van het dagelijkse leven om te gaan. Oorspronkelijk deed hij Hatha Yoga met vooral fysieke oefeningen en met aandacht voor de ademhaling, meditatie en voeding. Hierdoor kwam er iets in hem tot rust. Hij kon daardoor beter omgaan met de competentiestrijd in de maatschappij.
Marchal geeft sinds 1976 Yogales in Amsterdam en eind jaren '80 in de kop van Noord-Holland. Bij toeval werd bij Marchal in de jaren ’90 een genezende kracht ontdekt waardoor hij gestimuleerd werd om zich te ontwikkelen als Yogaleraar, Masseur, Malvatherapeut en Tai Chi Tao Qi Gong Instructeur.
Daarnaast volgde hij de medische Plato opleiding MBK en andere cursussen en opleidingen. Vanaf 2012 is hij werkzaam als Malvatherapeut en geeft sinds 2020 Tai Chi Tao instructielessen.
Wekelijks publiceert hij een afwisselend thema over Yoga, Malvatherapie, Tai Chi Tao en vegetarische recepten (soms koolhydraatarm soms Ayurvedisch).

Get In Touch