Marchal van Straten

Longen en darmen

Over longen en darmen gesproken

In de herfst is het fundamentele element metaal aan de orde. Inmiddels is de herfst begonnen en de koudere, vochtige lucht kunnen de longen prikkelen. Met de kans op verkoudheid en griep. Ook kan als je kou hebt gevat last krijgen van acute diarree. Al met al is aandacht voor je longen en je darmen een goed plan.

Toelichting fundamentele elementen

Er zijn vijf fundamentele stoffen in de natuur, metaal, hout, water, vuur en aarde. Deze stoffen worden gebruikt om eigenschappen en categorien van stoffen in het universum en onderlinge relaties te verklaren.
Metaal staat voor het orgaansysteem longen en dikke darm. Hout staat voor het orgaansysteem lever en gal. Water staat voor het orgaansysteem nier en blaas. Vuur staat voor het orgaansysteem hart en dunne darm. Aarde staat voor het orgaansysteem milt en maag.

Aandacht voor de longen

Ademhalen is zo vanzelfsprekend dat je er pas op let als je het benauwd krijgt of ziek wordt. Zelfs dan nog kan je dat nog negeren. Eigenlijk weet je wel, dat oppervlakkig, slordig ademen beperkend werkt op je eigen functioneren.  In ons artikel versterk je longen besteden we daarom aandacht aan "waarom zou je de longen versterken?" En hoe dat zou kunnen, als je dat zou willen.
Het yin-orgaan longen controleert de ademhaling en bepaalt de algemene toestand van je huid, de kracht van je stem en regeert over je neus en je reukzin. Daarnaast biedt je longen lichamelijke en psychische afweer-energie. Als je wilt zou je dit nader kunnen onderzoeken of erover kunnen mediteren. 
Klachten van de longen kunnen zijn vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst(kas), spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, langdurig verlies van reukvermogen, of last hebben van een depressie of vergeetachtigheid of COPD (chronic obstructive pulmonary disease). Wij vervangen geen artsen, maar kunnen wellicht klachten sterk reduceren. Zie onze blog: Kies voor positiviteit.

Toelichting yin orgaan: De vaste organen zijn Yin: Lever, Hart, Milt, Long en Nier. Hun functie is assimilatie (opbouw) en opslaan. De Yin organen zijn stabiel en constant. Ze worden gezien als de fundering van het lichaam maar zijn kwetsbaarder. [bron]

Aandacht voor de darmen

Er zijn steeds meer (wetenschappelijke) aanwijzingen dat er een directe relatie bestaat tussen de darmen en de hersenen. Misschien herken je het wel: vlinders in je buik door verliefdheid, misselijkheid van de spanning of angst, een knoop in de maag na een vervelende ruzie.
De darmen bevatten minstens zoveel zenuwcellen als de hersenen. De zenuwcellen in de darmen maken het mogelijk dat de darmen diverse activiteiten zelfstandig uit kunnen voeren. Zelfs wanneer de verbinding tussen de darmen en de hersenen zouden worden afgesneden, blijven de darmen hun werk doen [bron]. De darmen worden ook wel het tweede brein genoemd. Als je dat wilt zou dit nader kunnen onderzoeken of erover kunnen mediteren.
Enkele klachten van de darmen kunnen onder andere zijn: buikpijn, winderigheid, krampen of andere ongemakken in de buik zoals obstipatie. Wij vervangen geen artsen, maar kunnen wellicht klachten sterk reduceren. Kies voor positiviteit

Het negatieve krijgt in deze tijd teveel aandacht

In de nazomer (september, oktober) en de herfst (oktober, november, december) attendeert de natuur de mensen dat zij zich terugtrekt. Je kan je meer bewust worden van je eigen verdriet en je verliezen. Bewuster worden van je vergankelijkheid of depressief worden. Je kan je hoofd laten hangen of een verdrietige houding aannemen. Ik vind dat in het algemeen het negatieve verheerlijkt wordt, dat is het pas interessant. In spelletjes, films, praatprogramma's, alle media. Men kan er geen genoeg van krijgen!

Positiviteit, begin er nu mee!

Om nieuwe dingen in je leven toe te laten, dien je soms eerst oude dingen los te laten. Zodat er ruimte ontstaat voor het nieuwe.

- Maak een (lange) boswandeling en adem de herfstgeuren in.
- Ga naar het strand en voel, proef de zeelucht en kom in je kracht.
- Geef jezelf en anderen eens 5 positieve complimenten gedurende bijvoorbeeld 1 dag.
- Stop eens een positieve wenskaart in de brievenbus van je buren.
- Laat negatieve mensen niet jouw gedachten bepalen, neem afstand ook fysiek. Volg positieve mensen.
- Iedereen is wel eens negatief of heeft geen vertrouwen. Maar positiviteit kun je oefenen

Hoe kunnen wij jou helpen?

Je kan kiezen voor Yoga en Tai Chi Tao lessen in Alkmaar en Wieringerwerf bij Praktijk de Balans die je kunnen helpen om positiever in het leven te staan. Door zowel fysieke Yogahoudingen als langzame Tai Chi bewegingen, ademhalingsoefeningen en houdingen worden vastzittende emoties en energieën losgemaakt. Beide stimuleren de afvoer van afvalstoffen en maakt ruimte om voedende energie op te nemen.

Je kan ook tijdens concerten met klankschalen en geleide meditaties weer positief opgeladen worden. Daarnaast zal je tijdens deze momenten tot rust komen en ontspanning ervaren. Wil je hieraan meedoen? Je kunt je via onderstaande knoppen aanmelden. We hopen dat wij elkaar binnenkort mogen ontmoeten.

Schrijf je nu in
en ontvang als eerste de nieuwste recepten en berichten