Laat iedereen vrij zichzelf te zijn

Mensen vrijlaten is goed, maar nog niet zo makkelijk

Je kan veel horen over vrijheid en dat iedereen mag zijn zoals hij of zij is. Vaak is dat niet waar. Daarom vind ik de intentie om elk mens vrij te laten zo belangrijk, dat je mag zijn zoals je bent. Kijk om je heen: er hoeft bijna niets te gebeuren of mensen zijn geirriteerd of maken ruzie. Echt ontspannen wordt steeds noodzakelijker.

Geef jezelf en de ander ruimte

6534247 - beautiful young woman jumping on  a green meadow with a colored tissue

Veel mensen kijken anders tegen de wereld aan dan jijzelf. Laat de gedachte los dat jouw manieren en inzichten de enige goede zijn.  En sommige gedachten kunnen mogelijk niet aansluiten bij de realiteit. Het lijkt mij verstandig om gedachten eerst te checken met de realiteit, voordat je er iets mee doet. Het is makkelijk om toe te geven aan de drang om mensen te veranderen, te manipuleren of te dwingen. 

Veel moeilijker is het om juist te genieten van de natuurlijke verschillen tussen mensen. Want hoe kun je genieten van mensen die precies het tegenovergestelde denken en doen als jij?
Gun jezelf de tijd om te observeren, alles gewoon te laten gaan. Bijvoorbeeld op een terras, in een winkel bij het boodschappen doen of gewoon thuis. En als het uitkomt, stel vragen, wees nieuwsgierig en probeer te begrijpen. Hierdoor kan jijzelf en de ander groeien in bewustzijn en vertrouwen

Ken en blijf bij jezelf

Glim;ach

Dat is mijzelf ook vele malen verteld en het is hard werken. En investeren. Onderzoek jezelf dagelijks waarop je reageert. Overdenk of mediteer hierover. Of vraag eens aan de mensen om je heen hoe zij daarover denken of voelen. Vooral de mensen die kritiek op je hebben, wat kun je ermee en is het terecht?

Het is verleidelijk om altijd meer te willen, om meer te hebben. Je zoekt het dan buiten jezelf. En als je dat dan "meer" krijgt voldoet het niet. Klopt, het zit in jezelf.

Durf tevreden te zijn.

Probeer niet te oordelen, wacht enkele tellen na uitademing.

Wanneer je anderen veroordeelt, dan veroordeel je eigenlijk een stukje van jezelf. Vaak veroordelen we namelijk in anderen die eigenschappen die we in onszelf zo haten. Eigenschappen die bij jezelf horen. Klopt het?

Stop met vragen om goedkeuring, je bent goed zoals je bent.

Ieder mens wil graag goedkeuring ontvangen. Maar dan zoek je het weer buiten jezelf. Heb je alles zo goed mogelijk gedaan als je wilde? Binnen redelijke, menselijke mogelijkheden? Klaar dan: genoeg is genoeg.

Voel je dankbaar

Kijk naar je dagelijkse leven. Wees bewuster: hoe lang "mag" je nog samen met je geliefde mensen samen eten, dingen doen. Of nog "werken" of "niet werken"? Door je dagelijks dankbaar te voelen kom en blijf je dichter bij wie je bent.
Wees flexibel, maar denk wel om je eigen grenzen, je eigen normen en je eigen waarden.

Oefening: open je hart en hou van jezelf.

Het hart m et het vermogen om lief te hebben

Geef je liefde niet weg, maar laat liefde door jou heen stromen. Open je hart voor alle mensen, durf liefde te ontvangen en durf het te delen.

Je hart heeft het vermogen om lief te hebben
Verwerk wat je meemaakt op een dag. Accepteer dat en laat los
Je kunt het toch niet meer veranderen.

Onderken de stroom van het leven; let op! en ga mee met de stroom.
En geniet! Leef niet in je hoofd, maar voel in je fysieke lichaam wat het je allemaal doet. Je lichaam liegt niet. Neem het serieus. Je bent een geweldig mens, dus blijf dicht bij wie je bent. Dat maakt je leven makkelijker en gelukkiger.

Je bent om van te houden, zonder voorwaarden.

Breng lichaam en geest tot rust, stilte
Kom je ook?

Voor actie, ontspanning en gezondheid.

Kies en beoefen stilte, rust.
Kom je ook?

About the Author Marchal van Straten


Toen Marchal van Straten (Amsterdam, 1948) in 1974 begon met Hatha Yoga werd hij aangetrokken door Yoga om makkelijker met de problemen van het dagelijkse leven om te gaan. Hij had visioenen van souplesse, helderziendheid, heldervoelendheid, noem maar op. Zo ging dat in die jaren. Oorspronkelijk deed hij Hatha Yoga met vooral fysieke oefeningen en met aandacht voor de ademhaling, meditatie en voeding. Hierdoor kwam er iets in hem tot rust. Hij kon daardoor beter omgaan met frustraties, afwijzing, genegeerd worden, twijfels, angsten en de competentiestrijd in de maatschappij.
Marchal geeft sinds 1976 Yogales in Amsterdam en eind jaren '80 in de kop van Noord-Holland. Bij toeval werd bij Marchal in de jaren ’90 een genezende kracht ontdekt waardoor hij gestimuleerd werd om zich te ontwikkelen als Yogaleraar, Masseur, Malvatherapeut en Tai Chi Tao Qi Gong Instructeur. Daarnaast volgde hij de medische Plato opleiding MBK en andere cursussen en opleidingen. Vanaf 2012 is hij werkzaam als Malvatherapeut en sinds 2020 als Tai Chi Tao instructielessen.
Wekelijks publiceert hij een afwisselend thema over Yoga, Malvatherapie, Tai Chi Tao en vegetarische recepten (soms koolhydraatarm soms Ayurvedisch).

Get In Touch