De keel voor voeding en communicatie 

Voeding De keel maakt deel uit van je maag-darmstelsel en van je luchtwegstelsel. Functies van de keel zijn communicatie, voeding accepteren en afvalstoffen afvoeren. Het vormt de verbinding tussen je binnenwereld en de buitenwereld. Dit alles maakt je keelgebied complex. Daarom kunnen er verschillende overeenkomsten zijn tussen fysieke klachten en psychosomatische klachten.

Communicatie | Voor jezelf spreken, voor jezelf opkomen. Door enerzijds het soepel doorslikken van van gevoelservaringen en anderzijds het op bewust naar buiten brengen van wat jij nodig acht naar buiten te brengen.

Het keel chakra voelen

Veel mensen kunnen de energie van de keel fysiek voelen. Het voelt vaak onprettig als mensen hun handen op je keel plaatsen of aanraken. Het kan als blokkerend ervaren worden. Ook kan je een brok in de keel krijgen bij heftige emoties. 
De kleur blauw, lichtblauw ontspant het keelgebried. Bijvoorbeeld door een lichtblauwe sjaal te dragen.

Positief scheppende energie en je keel

Veel mensen weten het wel. Je voelt je beter als je positieve mensen om je heen verzamelt en koestert. Mensen die gewoon van je houden, zonder allerlei voorwaarden! Zorg ook voor een positieve werkomgeving met goede ventilatie en een goede luchtvochtigheid. Dit maakt je weerbaarder tegen alles en nogwat.

Veilige omgeving, rust en voldoende drinken

De druk van de media en de maatschappij kunnen als beklemmend, agressief en bedreigend ervaren worden. Wat ontspant jou echt? Hoe ga je dat organiseren?

Volgens mij heb je ook voldoende stilte nodig. Met weinig impulsen.  Wandelen in de natuur of in je (stads)park brengt veel mensen tot rust. Je lichaam laat het je voelen.

Praktijk de Balans - young group relaxing together in a fitness center

Savasana (ontspannen)
Voor een beschrijving van de zittende rekasana klik op deze link.

Hoe kun je de werking van je keel stimuleren/ herstellen?

  • Te zorgen voor voldoende ontspanning en rust in een veilige omgeving.
  • Voldoende water drinken: water helpt om bacteriën weg te spoelen en uitdroging van de keel te voorkomen.
  • Gezond, rustig en gevarieerd te eten.
  • Zingen, muziek maken. Voor jezelf en of samen.

 Bij een gezond werkende keel is er een gezonde balans tussen je binnenwereld en de buitenwereld.

Drink water als je kwaad bent.

Omdat boosheid vurig van aard is, kan koud water je boze bui afkoelen. Haal langzaam en diep adem terwijl je met kleine slokjes een glas koudw water leegdrinkt.

Happy Asian senior couple smiling and breathing fresh air while exercising at park outdoor.

Pranayama (ademhaling)
Voor een beschrijving van een ademhalingsoefening klik op deze link.

Positief leven, begin er nu mee!

‘Ik ga op zoek naar het mooie in alles en benoem het. Ik communiceer graag geweldloos en in positiviteit.’

Het kan heel fijn zijn om het positieve te oefenen, het negatieve belastende los te laten en te werken aan je gezonde balans. Ook onze Yoga en Tai Chi Tao lessen bij Praktijk de Balans kunnen je helpen om positiever in het leven te staan. Door zowel fysieke Yogahoudingen als langzame Tai Chi bewegingen en houdingen worden vastzittende emoties en energieën losgemaakt. Beide stimuleren de afvoer van afvalstoffen en maakt ruimte om voedende energie op te nemen.

Ook wordt je  tijdens concerten met klankschalen en geleide meditaties weer positief opgeladen. Daarnaast zal je tijdens deze momenten tot rust komen en ontspanning ervaren. Wil je hieraan meedoen? Je kunt je via onderstaande knoppen aanmelden. We kijken naar jou om je binnenkort te mogen ontmoeten. 

Print Friendly, PDF & Email

About the Author Marchal


Toen Marchal van Straten (Amsterdam, 1948) in 1974 begon met Hatha Yoga werd hij aangetrokken door Yoga om makkelijker met de problemen van het dagelijkse leven om te gaan. Oorspronkelijk deed hij Hatha Yoga met vooral fysieke oefeningen en met aandacht voor de ademhaling, meditatie en voeding. Hierdoor kwam er iets in hem tot rust. Hij kon daardoor beter omgaan met de competentiestrijd in de maatschappij.
Marchal geeft sinds 1976 Yogales in Amsterdam en eind jaren '80 in de kop van Noord-Holland. Bij toeval werd bij Marchal in de jaren ’90 een genezende kracht ontdekt waardoor hij gestimuleerd werd om zich te ontwikkelen als Yogaleraar, Masseur, Malvatherapeut en Tai Chi Tao Qi Gong Instructeur.
Daarnaast volgde hij de medische Plato opleiding MBK en andere cursussen en opleidingen. Vanaf 2012 is hij werkzaam als Malvatherapeut en geeft sinds 2020 Tai Chi Tao instructielessen.
Wekelijks publiceert hij een afwisselend thema over Yoga, Malvatherapie, Tai Chi Tao en vegetarische recepten (soms koolhydraatarm soms Ayurvedisch).

Get In Touch