Ontdek de kracht van stilte
Wat bijna elk mens zou willen weten over stilte
Stilte is niet de afwezigheid van geluid
Wat bedoel je met stilte?
Iedereen heeft wel eens een moment van oneindigheid ervaren.
Zomaar heel vroeg in de ochtend. De zon komt net op en de vogels beginnen met zingen. De warmte op je lichaam en de fantastische rust kan je zomaar overvallen. Je hoort geen lawaai van mensen, het verkeer op straat en in de lucht.
Zomaar op de boulevard bij Egmond aan Zee De zon is al bijna onder en de lucht is kobalt blauw. Je kunt al sterren zien en je ervaart een diepe vrede en rust.
Zomaar tijdens een wandeling kan dat moment van oneindigheid je onverwacht overvallen. Je dacht eigenlijk nergens aan. Alles is goed. Je voelde je eigenlijk verbonden met alles wat er is.
Als je iets niet kunt horen of waarnemen, wil dat nog niet zeggen dat het niet bestaat.
Volgens wetenschappers neemt ons gehoor geluiden van twintig hertz waar. Met een bereik tot 20 kilohertz. Als je naar dieren kijkt kun vaak hun oren zien spitsen zonder dat je jezelf iets van geluid hoort. Waarop je dan mogelijk een voorbijganger of een hond ziet opduiken. Hun geluidsuniversum is een van de rijkste, en hun zoektocht naar de stilte is waarschijnlijk heel anders dan de onze.
Ook kan het gebeuren dat een hond niet verder wil lopen of een huis niet in wil met de staart tussen de poten. Of gaat grommen. Kun je dat zomaar afdoen met onzin? Of nemen zij iets anders waar? Er bestaan wel mensen die dat wel kunnen voelen of horen, of ruiken of weten. Meer horen verbindt mij met hier en nu en -uiteindelijk- met de stilte.
Een wonder van onze hersenen
Als je uit een stiller gebied komt, bijvoorbeeld vanuit Drenthe naar Alkmaar valt het enorme lawaai in Alkmaar erg op. (Milieuvervuiling?) Na enige tijd valt het kabaal minder op: een wonder van de hersenen. De hersenen filteren de kakofonie en laten ze wel doordringen in mijn lichaam, maar zonder er aandacht aan te schenken. Als er een afwijkend geluid is dan valt dat direct op.
Innerlijke stilte versus uiterlijke stilte
Je kunt het vergelijken met een orkaan. Aan de buitenkant is er veel geluid of een overvloed aan impulsen. Maar in de kern kan het aangenaam stil zijn. Innerlijke stilte stelt ons in staat om kalm te blijven in stressvolle situaties. Klik hier voor oefeningen.
Aangename gevolgen van een stiller leven
Enkele stilteoefeningen
Oefening: neem een paar minuten stilte
Stop waar je mee bezig bent en kijk om je heen. Focus zonder echt je best te doen. Adem bewust in en uit, gedurende een paar minuten. Wat zie je, zonder iets te doen. Voel je dat je ruimte krijgt? Je kunt dit bijna overal toepassen.
Zoek de stilte om de leegte te vullen.
Stilte maakt vaak bang. Vooral als je voortdurend plat gebombardeerd wordt door beelden, emoties, lawaai, geuren. Als dat alles even wegvalt, ervaar je makkelijk leegte. Wat kun je doen om de leegte te ontkomen? Juist bezig zijn! Gaan reizen, naar het theater gaan. In een relatie storten. Zo ontstaat een maatschappij die gericht is op afleiding en vermaak. Een samenleving die je steeds meer buiten jezelf brengt. En als iemand dan plotseling moet stoppen met de drukte buiten zichzelf. Dan wordt die mens direct geconfronteerd met zijn weg gestopte gevoelens en emoties van leegte en gemis.
Oefening: Ga mediteren en ontdek: leegte en emoties zijn tijdelijk
De clou van bovenstaand verhaal is dat in de leegte gaan zitten, met de leegte blijven zitten, uitgaat van het principe dat alles dus ook emoties tijdelijk zijn. De opkomende emoties verdwijnen vanzelf. Op voorwaarde dat je ze niet blijft voeden en herkauwen. Het is bekend dat emoties als woede, verdriet, schuld en verlies veel langer duren. Dat is vaak echt zo, omdat die in stand worden gehouden door gepieker, getob, wikken en wegen, wantrouwen.