Lichaamstaal 

Verrassing verbaasde vrouw 

Je lichaam spreekt de taal van de gevoelens

Alles wat je in de loop van je leven hebt meegemaakt is vastgelegd in alle cellen en structuren die nu de vorm van je lichaam bepalen. Je (fysieke) lichaam spreekt niet in gebeurtenissen of in feiten. je (fysieke) lichaam beschikt over een groot arsenaal aan creatieve mogelijkheden om gevoelens kenbaar te maken. Je (fysieke) lichaam communiceert voortdurend.
Het is een kunst om de signalen van je lichaam en geest te verstaan, ernaar te luisteren en te handelen. Het kan je helpen door nieuwsgierig te zijn en te onderzoeken wat je ervaart, voelt en welke gedachten er voorbij komen. 

Gelukkige baby

Erfelijk of jong aangeleerd.

Dat zo veel betrouwbaarheidswaarde aan lichaamstaal wordt toegekend, komt misschien doordat veel non-verbaal gedrag erfelijk is of al zeer jong door iedereen op dezelfde manier geleerd wordt. Dus de locatie waar je geboren wordt en of opgroeit heeft sterke invloed. Het zit er als het ware ingebakken. Dit betekent dat de hersenen van alle mensen zodanig geprogrammeerd zijn dat de hoeken van de mond naar boven worden getrokken bij vreugde, dat de wenkbrauwen worden opgetrokken en dat een mondhoek omhoog gaat al naar gelang het gevoel waarmee het brein wordt gevoed. 

Dien je de betekenissen van interculturele lichaamstaal te kennen?

Lichaamstaal kan behulpzaam zijn bij het aangaan van contact met mensen die een andere taal spreken. Maar zoals je wellicht al weet is lichaamstaal minder universeel dan we misschien denken. Dat kan dus ook in je eigen land, provincie, stad, woonwijk of straat zijn. Verkeerd begrepen lichaamstaal kan leiden tot onbegrip vanwege totaal verkeerde conclusies. Dit onbegrip kan helaas al optreden van hoe iemand op dat moment in zijn emoties zit; wakker, blij, vermoeid, verliefd.  
Het kan wel handig zijn om van bepaalde gebaren te weten dat je ze beter niet kunt maken in een andere cultuur.  In ieder geval is het belangrijk dat je je in het contact met een inwoner van een ander land of andere cultuur bewust bent van het feit dat zijn gedrag en non-verbale communicatie kunnen verschillen met die van jou. 
Als je de ander benadert met respect en vriendelijkheid, kun je eigenlijk niet zoveel verkeerd doen. De meeste mensen kunnen aanvoelen "verstaan" wat de ander bedoeld. Kijk maar eens op een willekeurige camping met vele nationaliteiten. De kinderen spelen al gauw met elkaar en dat gaat meestal uitstekend.

Stemgebruik

"Het is de toon die de muziek maakt" is een bekend gezegde. Dezelfde woorden op een andere toon of een ander ritme kan een totaal andere betekenis of boodschap geven. 
De combinatie van de stem en lichaamstaal is nog krachtiger en kan de communicatie sterk manipuleren. Zie bijvoorbeeld maar de reclame.

Jonge vrouw

Hoe gaat je eigen lichaamscommunicatie en stemgebruik eigenlijk?

Het kan lastig zijn om jezelf te zien en te horen in een willekeurige communicatie. Dus een tweegesprek, een telefoongesprek of een video-opname.
Akkoord iedereen krijgt direct feedback. Het kan heel interessant zijn als je een opname vergelijkt met je eigen beleving en of je gesprekspartner.

Ik daag je uit om eens op je lichaamshouding en je stem te letten.
>