De kracht van je bekkenbodem 

Maak je bekkenbodem sterk! 

Train je bekkenbodem 

Je bekkenbodem is de basis van je lichaam. Het wordt gevormd door een netwerk van spieren die elkaar overlappen om extra ondersteuning te geven. Het is een soort hangmat tussen de botten van je heupbeenderen die de onderkant afsluiten. Om de openingen in dat netwerk loopt een systeem van kringspieren die je kunt leren te beïnvloeden. Dit geheel vormt de kracht van je bekkenbodem.
Door de openingen van de urine-uitgang, de vagina en de anus zijn deze spieren kwetsbaar. Vrouwen kunnen gevoelsmatig de spieren rondom de vagina trainen om de vagina omhoog te trekken. De bekkenbodemspieren ondersteunen en ontlasten de wervelkolom. 

Yoga schoudertorsi

Goed getrainde bekkenbodemspieren ondersteunen je organen in je buikholte (hangmatje) en samen met de kringspieren zorgen zij voor een waterdichte afsluiting en optimale doorbloeding. Een goed werkende bekkenbodem kan de kans op. incontinentie en andere klachten belangrijk reduceren. Ook voor mannen is het belangrijk te weten hoe ze de bekkenbodem kunnen aanspannen of ontspannen. De bouw van de bekkenbodem van mannen is vrijwel hetzelfde als bij vrouwen, maar er loopt natuurlijk geen vagina doorheen. Dat maakt de bekkenbodem direct ook steviger en minder kwetsbaar. Op de bekkenbodem, onder de blaas bevindt zich echter de prostaat. En de combinatie van de prostaat met de bekkenbodem zorgt regelmatig voor problemen. Dit onderwerp wordt volgens mij onderschat en daarom herhalen wij deze beknopte versie.

De actieve bekkenbodem

De meeste spieren laten gewrichten bewegen. Bij elke beweging worden deze spieren getraind of geoefend. De bekkenbodemspieren laten geen gewrichten bewegen, waardoor zij niet of minder getraind worden. Bekkenbodemspieren kunnen dus verslappen.Een goed werkende bekkenbodem kan incontinentie voorkomen of helpen te genezen. En goed getrainde spieren kunnen meer plezier bij het vrijen geven. Bij bijna alle bekkenbodemoefeningen train je ook je buik- en bilspieren. Aan de voorkant zijn dat je buikspieren (poort 1), aan de onderkant in het midden je bekkenbodemspieren (poort 2) en aan de achterkant je bilspieren (poort 3). Al deze getrainde spieren zorgen voor een constante ondersteuning van een goed en gezond figuur.

Voorbeeld oefeningen

Oefening: om je bekkenbodem sterker te maken en te houden.
Alleen al door actief rechtop te zitten, zoals bij yoga, kun je al deze spiergroepen bijna onbewust trainen. Je kunt voelen dat je wangspieren aanspannen als je je bekkenbodemspieren aanspant. Dit werkt positief door naar je eventuele onderkin. Ook je voetspieren en je mondbodem spieren worden steviger. Zo wordt je bewuster van je eigen prachtige lichaam. Het bewust aanspannen en ontspannen van spieren biedt persoonlijke harmonie en persoonlijke ontwikkeling.

Embryo houding ontspanning voor de rug

Oefening: om je bekkenbodem soepeler te maken en meer te ontspannen.
Sta rechtop met je knieën lichtjes gebogen en in je kracht op de grond. Steek je borstbeen vooruit en recht je bovenlichaam. Houd je hoofd hierbij in het verlengde van je lichaam en laat je schouders zo ontspannen mogelijk hangen.
Leg nu de rug van je ene hand op je onderrug en de binnenkant van de andere hand op je buik onder de navel, de pink wijst naar het schaambeen.
Fantaseer dat je bekkenbodem een schommel is die je schaambeen met je stuitbeen verbindt. Oefen met je pink doelbewust druk uit op het schaambeen. Adem uit met een toonloze ‘ffffff’ en kantel je bekken naar voren. Span hierbij je bekkenbodem aan door het schaambeen en stuitbeen samen te trekken. Dus poort 1, 2 en 3. Houd deze houding vast zolang je uitademt. Bij het inademen kantelt je bekken zo ver naar achteren dat je een kleine holle rug krijgt.
Beweeg je bekken tien keer afwisselend naar voren en naar achteren. Naar voren uitademend met een  ‘ffffff’.

Bewust bewegen is de beste beweging.

Print Friendly, PDF & Email
>