Marchal van Straten

De herfst begint

De herfst begint ...

De afgelopen week leek het nog hartje zomer. Toch naderen we de 21 september en begint de herfst volgens de kalender. Op sommige plaatsen verkleuren de bladeren al en een enkele boom laat de eerste bladeren al los. In de kringloop van de seizoenen begint het aarde element. De natuur begint zich terug te trekken in de aarde. Veel bomen en planten gaan hun bladeren verliezen en slaan hun energie voorraad op. Ook de dieren zijn al begonnen een winter voorraad te maken.

Beautiful scene misty old autumn forest

Sommige mensen kijken met weemoed terug, misschien zelfs wel met gevoelens van onzekerheid. Wat gaat er allemaal gebeuren in de komend tijd? In deze overgangsfase trekken de verbruikte zomerse hemelse krachten zich terug in de aarde om zich te vernieuwen.

Herken een herfstdip of winterdepressie

De dagen worden weer merkbaar frisser en korter waardoor het eerder donker wordt. We moeten weer wennen en accepteren aan de verandering van het seizoen. Dat kan even duren. Als dit neerslachtige gevoel veel langer duurt kun je dit een herfstdip of winterdepressie noemen. Mensen kunnen verschillende emoties ervaren:

  • Een neerslachtig of lamlendig gevoel, somber of prikkelbaar zijn.
  • Veel behoefte aan slapen, vermoeidheid en minder zin om dingen te ondernemen. 
  • Meer en anders eten als reactie op de herfst die begint. Als de regen met bakken uit de lucht valt is het aantrekkelijker om lekker op de bank te kruipen met een goed filmserie, een hapje en een drankje.  
  • Verkoudheid. Doordat we weer meer binnen zitten met elkaar en de verwarming aanzetten wordt de lucht droger: precies wat virussen nodig hebben om zich te kunnen verspreiden.
  • Droge huid. Als de herfst begint wordt de lucht kouder en droger en dat heeft invloed op onze huid. Een gevolg hiervan is een drogere huid, omdat het moeilijk is de huid voldoende gehydrateerd te houden.

Hoe kunnen wij ons voorbereiden op de herfst?

Als voorbereiding op de herfst die begint is het nu de juiste tijd om bewust te erkennen hoe het nu is. Erkennen en ervaren dat alles voorbij gaat. Dat kan lastig zijn maar er is steun beschikbaar.

Meditatie en klankschalen

Een meditatie afgewisseld of in combinatie met een klankschalenconcert biedt ontspanning en acceptatie van de herfst die begint. Je kunt makkelijker met de veranderingen van het seizoen en de maatschappij omgaan. Daarom hebben wij een geleide meditatie in combinatie met klankschalen ingepland op 19 september 2021 om 10.30 in de Liereland te Alkmaar. Ben jij er ook bij? Geef je hier op.

Ademhaling

Let eens op je ademhaling! Een goede ademhaling is uiterst belangrijk voor ons gehele lichaam en geest. Daarom is yoga en Tai Chi Tao Qi gong zo goed voor. Natuurlijk kunnen andere sporten ook prima je helpen bij het krijgen van een goede ademhaling. Vaak kan dit ook heel goed in combinatie met of naast yoga en Tai Chi Tao.

Voeding

Aandacht voor goed voedsel kan je goed voorbereiden op de herfst die begint. Denk hierbij aan groente van het seizoen en let op ongewenste toevoegingen. Carry en ik maken veel vegetarische en ayurvedische recepten. Vaak wordt er gedacht dat de kosten hiervan hoog zijn, maar dat hoeft echt niet. Binnenkort zal ik wat recepten met je delen.

Massage

Als voorbereiding op de herfst die begint kun je een (extra) massage nemen. En de voordelen voor lichaam en geest ervaren. Daarnaast werkt de olie ook nog verzachtend en verzorgend voor je huid, zodat je minder last hebt die droge huid die typerend is voor de herfstperiode. Wil je graag de voordelen van een massage ervaren of er meer over weten? Vind meer informatie over onze massages hier.

Malvatherapie en de herfst

Malvatherapie kan je terugbrengen bij jezelf in je lichaam. Via energetische behandelingen worden lichaam, geest en ziel in balans gebracht. Zodat je makkelijker met de veranderingen om kan gaan. Ben je geïnteresseerd in wat Malvatherapie voor jou kan betekenen, klik dan hier voor meer informatie.

Waarom nog langer wachten? Geef je vandaag nog op via onderstaand knoppen of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken die het beste bij jou passen.

Schrijf je nu in
en ontvang als eerste de nieuwste recepten en berichten