Actieve oefeningen voor balans in chakra's en meridianen

Je kan op vele manieren naar een mens of een groep mensen kijken. Wij beperken ons in dit thema tot de visie; dat een mens bestaat uit samenwerkende chakra's en meridianen. Komen de chakra's in evenwicht, dan komen de andere systemen van die mens ook in evenwicht. Recencies

Chakra's

Een chakra kan je voorstellen als een draaikolk van energie. Die energie stroomt in je lichaam, door je lichaam en tot meters buiten je lichaam. 
Chakra's zijn verbonden met het centrale zenuwstelsel en zorgen voor de juiste hoeveelheid energie, die je organen en ander weefsels nodig hebben om goed te functioneren.
Wanneer er ergens door omstandigheden meer energie nodig is, zal dit "gehaald" uit het chakra die daar het dichtst in de buurt zit en voldoende functioneert. Hierna is het lichaam weer in balans, tenzij de oorzaak langdurig blijft voortduren. De meest erkende chakra's zijn:  het basischakra (rood), het miltchakra (oranje), de solaris plexus (geel), het hartchakra  (groen), het keelchakra (blauw, het voorhoofdschakra (indigo) en het kruinchakra(paars of violet). Daarnaast het schouderbladchakra en de nevenchakra's. Zij hebben allemaal hun eigen functie en zijn voor de meeste mensen voelbaar of waarneembaar.

Weergave energie rondom een mens

Meridianen

Body meridian system vector illustration scheme, Chinese energy acupuncture therapy diagram chart. Female body with energy paths and corresponding inner organs.

Meridianen zijn de kanalen in en rond ons lichaam, waardoor de levensenergie circuleert. Deze kanalen voeden alle lichaamsfuncties en organen en ondersteunen de balans in het hele lichaam. De organen zijn de longen, de dikke darm, de maag, de milt, het hart, de dunne darm, de blaas, de nieren, de kringloopmeridiaan, drievoudige verwarmer, de galblaas en de lever.

De meest bekende meridianen zijn, in willekeurige volgorde:
Blaasmeridiaan, galblaasmeridaan, dikke darmmeridiaan, dunne darmmeridiaan, maagmeridiaan, niermeridiaan, miltmeridiaan, levermeridiaan, longmeridiaan, hartconstrictor meridiaan, hartmeridiaan.
Zij hebben allemaal hun eigen functie en zijn voor veel mensen voelbaar of waarneembaar.
Klik op de foto voor een grotere weergave. 

Chakra's en meridianen hebben zorg, voeding, rust nodig,

Als je geen tijd neemt of hebt voor je chakra's en meridianen in je lichaam kan je lichaam en geest reageren:met spanningen, vermoeidheid en minder energie, stijfheid, onrust in hoofd en je lichaam, slechter slapen en slechter doorslapen, krachtverlies, psychosomatische klachten.

Actieve oefeningen voor balans in de chakra's en meridianen stimuleren:

 • meer ontspanning
 • meer energie
 • meer souplesse
 • meer rust in het hoofd
 • beter slapen en doorslapen
 • een betere ademhaling
 • een betere houding
 • vermindering van rugklachten
 • een betere meditatie en zelfreflexie
 • een fitter lichaam en een betere doorbloeding
 • meer in je kracht
 • een beter gevoel ervaren

Als je geen tijd neemt of hebt voor je chakra's en meridianen in je lichaam kan je lichaam en geest reageren:met spanningen, vermoeidheid en minder energie, stijfheid, onrust in hoofd en je lichaam, slechter slapen en slechter doorslapen, krachtverlies

Voorbeeld actieve oefening , de boomhouding.

Een boom geeft mee met de wind en stormen en staat diep geworteld in de aarde.

- Ga met beide voeten op de grond staan en strek je armen omhoog uit.
- Trek je tenen op en verdeel je gewicht over je voeten: 2 punt voor en 2 achter.   Breng je tenen terug op de grond
- Til één been op, pak je voet en zet deze zo mogelijk op het andere    bovenbeen. Zoek je balans- Breng beide armen omhoog en druk de handen zo volledig mogelijk tegen    elkaar. Adem rustig en diep door. Inademen via de neus en uit door de mond.
- Houd dit enkele minuten vol en breng dan de armen terug. Breng je gebogen   voet met een uitademing terug naar de grond.- Wacht even en doen het andere been.
NB: Afhankelijk van de uitvoering van de oefening is deze licht tot heftig zwaar.

Soepel als een boom

Doe mee met specifieke oefening voor chakra's en meridianen. Ervaar de balans tussen lichaam en geest. Wij eindigen met rust!

Recensies chakra's en meridianen

Print Friendly, PDF & Email
>